Kuva:    Mara Balls & Kalevi Helvetti – Yhdessä näemme enemmän

Kuva: Mara Balls & Kalevi Helvetti – Yhdessä näemme enemmän

 
 

Outsider Art Finland

Outsider-taiteesta kiinnostuneiden määrä kasvaa Suomessa joka vuosi. Outsider-taiteen perinne on maassamme vielä suhteellisen nuorta. Mutta me olemme hyviä yhteistyössä, kartoittamisessa ja verkostojen luomisessa. Suomesta löytyy satoja kiinnostavia outsider-taiteen ympäristöjä, yksityiskoteja ja taidestudioita. Tervetuloa tekemään tutkimusretkiä näihin paikkoihin ja näyttelyihin, jotka johdattelevat sinua uusiin maailmoihin.

Outsider-taide on melko laaja käsite, jolla tarkoitetaan pääsääntöisesti koulutetun taidemaailman ulkopuolella tehtyä taidetta. Suomessa outsider-taiteen muotoja ovat ITE-taide, erityistaide ja mielenterveyskuntoutujien taide.

outsiderartfinland-hashtag-black.png

Outsider-taide on itseilmaisua ja luova tapa kommunikoida. Outsider-taide viittaa usein visuaaliseen taiteeseen, mutta se voi olla myös musiikkia, teatteria, performanssia, tanssia, elokuvia. Suomalaisessa outsider-taiteessa hyödynnämme myös viimeisintä teknologiaa uusien yleisöjen valloittamiseksi. Outsider-taiteen löytäminen voi aloittaa seikkailun, joka saa sinut ällistymään yhä uudelleen ja uudelleen.


 
 

Inside Outside Finland

IOF_Veijo Rönkkösen patsaspuisto 360 (1).jpeg

Inside Outside Finland on virtuaalinen teos, joka esittelee suomalaisen Outsider-taiteen historiaa, taiteilijoita ja taideympäristöjä interaktiivisena 360°-videokokemuksena. Teoksen oppaana toimii taiteilija Jani Leinonen, joka johdattaa kokijan virtuaaliselle kyläilylle Enni Idin taiteilijakotiin Padasjoelle, Veijo Rönkkösen patsaspuistoon Parikkalaan, sekä Helsinkiin Autismisäätiön studiolle ja Kalevi Helvetin liveperformanssiesitykseen.

 
 
171717.jpg
 

Tutki


Travel agent of art

Tervetuloa tutustumaan suomalaiseen Outsidertaiteeseen! Taiteen matkaoppaana Sami Helle, elokuva Klaus Welp, tuotanto Kukunorin, Lyhty ry.n ja Pertin Valinnan yhteistyötä.

Maaseudun Sivistysliitto

ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta. Lyhennesana ITE viittaa sanayhdistelmään ”itse tehty elämä”. ITE-taide on tekijänsä elinympäristöön, kulttuuriseen taustaan ja kokemusmaailmaan sitoutuvaa taidetta – tapa elää esteettisiä arvoja korostavaa hyvää elämää. Maaseudun Sivistysliitto (MSL) on vuodesta 1998 lähtien kartoittanut, arkistoinut, esitellyt ja kerännyt ITE-taidetta yhteistyössä verkostojensa kanssa. MSL myös omistaa Suomen suurimman ITE-taiteen kokoelman ja pitää yllä ITE-taiteen tietokantaa.

Lisää tietoa ITE-taiteesta ja sen kartoitustyöstä:

http://itenet.fi/en/
https://www.facebook.com/ITEtaide/
https://www.facebook.com/ITEPirkanmaalla/
https://www.facebook.com/ITESaimaa
#itetaide #iteart #nykykansantaide

Sähköposti: raija.kallioinen@msl.fi

Pertin Valinta

Pertin Valinta on Pertti Kurikan Nimipäivät- bändin perustama Outsider Taiteen välitysoimisto, kauppa ja Galleria.www.pkn.rocks. Pertin Valinta edistää kulttuurin monimuotoisuutta punk asenteella toteuttaen erilaisia kampanjoita ja taideprojekteja. Pertin Valinta sijaitsee Helsingissä, Konepajalla. Pertin Valinta on Suomen ensimmäinen yhteiskunnallinen yritys, jonka kehitysvammaiset ovat itse perustaneet.

Sähköposti: heini@pertinvalinta.fi

Lyhty Ry

Pertin Valinta tekee läheistä yhteistyötä Lyhty ry.n Kulttuuripajojen kanssa.Lyhty on kehitysvammaisten asumis- ja työpajapalveluja tuottava yhdistys, jonka tavoitteena on tukea kehitysvammaisten hyvää elämää. Lyhdyn kulttuuripajat ovat erikoistuneet musiikkiin, mediaan, käsityötaiteeseen, kahvilatoimintaan ja puutarhanhoitoon. Lyhdyllä on myös oma radiokanava, Radio Valo.

Sähköposti: teuvo.merkkiniemi@lyhty.fi

Autismisäätiö

Autismisäätiö toimii tällä hetkellä kahdeksassatoista toimipisteessä ympäri Suomen tarkoituksenaan edesauttaa itsenäistä ja merkityksellistä elämää autismin kirjon ihmisille. Autismisäätiöllä on Helsingissä taidestudio, jossa monet jo tunnustetut ja nousevat maalarit ja kuvanveistäjät työskentelevät päivittäin.

Lisää tietoa nettisivuilta: https://www.autismisaatio.fi/
https://www.facebook.com/autismfilmfestival/
https://www.instagram.com/sininensirkus/

Sähköposti: synnove.jokelainen@autismisaatio.fi

Donkey Hotel

Donkey Hotel on palkittujen elokuvantekijöiden, kirjoittajien sekä tuottajien pyörittämä audiovisuaalisen tarinankerronnan studio Helsingissä. Yhteistyössä outsider- ja insidertaiteilijoiden sekä audiovisuaalisen alan ammattilaisten kanssa luomme ennennäkemättömiä maailmoja joissa kannattaa vierailla, ja kerromme tarinoita jotka kannattaa kuulla.

donkeyhotel.fi

Sähköposti: sami@donkeyhotel.fi

Taike

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on taiteen edistämisen asiantuntija- ja palveluvirasto, jonka tehtävänä on edistää taidetta kansallisesti ja kansainvälisesti. Outsider-taiteen läänintaiteilijana toimii etnomusikologi, FM Esa Vienamo. Outsider-taiteen läänintaiteilijan tavoitteena on edistää outsider-taiteilijoiden taiteen tekemisen mahdollisuuksia, vahvistaa toiminnan rakenteita sekä tavoittaa marginaaliin joutuneita taiteilijoita. More info: https://www.taike.fi/en

Sähköposti: esa.vienamo@taike.fi

outsiderartfinland-hashtag-white.png
 
taustabetoni2.png
 

Ota yhteyttä

Outsider Art Finland sivusto edistää suomalaisen Outsider-taiteen, taiteilijoiden ja asiantuntijoiden, organisaatioiden ja brändien kansainvälistymistä ja saavutettavuutta. Sivuston ylläpitäjä on Pertin Valinta. Sivusto on tuotettu Opetus- ja Kulttuuriministeriön tuella.

Pertin valinta:

Heini Merkkiniemi, Arts Management
info@pertinvalinta.fi

Pertin Valinta
Aleksis Kiven katu 49
00510 Helsinki